Beleggingsfondsen juni

Amsterdam, juni 2025

Dit is marketing materiaal

“No man should escape our universities without knowing how little he knows.”

J. Robert Oppenheimer

OPTIMIX MIX FUND

De koers van Optimix Mix Fund steeg met 2,9% vorige maand*. Het fonds presteerde daarmee minder goed dan haar benchmark, deze steeg namelijk met 3,6%. Het dit jaar behaalde rendement komt daarmee uit op -0,8%, wat beter is dan de -1,6% van de benchmark. 

Vrijwel alle beleggingscategorieën kenden een positieve maand. Nadat afgelopen maand ook de (hoge) importheffingen die de Verenigde Staten aan China oplegden werden uitgesteld, keerde de rust op de financiële markten terug. Het risico op lagere economische groei als gevolg van de importheffingen nam af. Ook vielen de cijfers over de arbeidsmarkt mee en viel de inflatie lager uit dan verwacht. In de Verenigde Staten bedroeg de geldontwaarding 2,3% in april, in de eurozone 2,2%. Aandelenmarkten stegen, risico-opslagen op bedrijfsobligaties daalden en ook grondstoffenprijzen stegen. Het fonds profiteerde niet ten volle van het herstel, omdat de aandelenweging aan de voorzichtige kant is. Het herstel op de aandelenmarkten is snel gegaan, terwijl de acties van president Trump onvoorspelbaar blijven. Beleggers lijken de dreigementen van Trump op het handelstoneel in de wind te slaan, terwijl er wel degelijk een politieke agenda achter schuil gaat. Gelet op deze onzekerheid en het pijlsnelle herstel handhaven wij voorlopig de onderweging in aandelen. Gedurende de verslagmaand ruilde het fonds de positie in aandelen van uraniumdelver naar aandelen van ondernemingen die in de hele keten van de kernenergie actief zijn. Tevens werd de positie uitgebreid. Het mandje aandelen in de nucleaire sector steeg met maar liefst 29% sinds de aankoop. Eén van de weinige beleggingscategorieën die niet steeg in mei was langlopende obligaties. De zorgen over de aanhoudend hoge begrotingstekorten bij overheden en de afwaardering van de Amerikaanse staatschuld door kredietbeoordelaar Moody’s, maakten langlopende obligaties minder aantrekkelijk. Het aanvangsrendement op de Bund, een Duitse staatslening met een looptijd van tien jaar, steeg gedurende de maand van 2,44% naar 2,50%. Ultimo mei was de vermogensallocatie van het fonds als volgt: aandelen 40,5%, staatsobligaties 32,8%, bedrijfsobligaties 9,8%, alternatieve beleggingen 7,8%, grondstoffen 9,0% en liquiditeiten 0,1%.

*Let op: het betreft in het verleden behaalde resultaten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Performance maand 2,9%
Performance 2025 -0,8%
Referentie-index 2025 -1,6%

OPTIMIX INCOME FUND

De koers van Optimix Income Fund steeg afgelopen maand met 1,3%*. Daarmee presteerde het fonds beter dan haar samengestelde referentie-index die met 0,7% steeg. 

Het goede beurssentiment zorgde voor een stijging van +1,5% van de euro high yield index, die 40% van de referentie-index vormt. De portefeuille is voor slechts 15% in high yield fondsen belegd hetgeen de afgelopen maand het relatieve resultaat stevig drukte. Daarentegen is de portefeuille voor 15% belegd in aandelen en onroerend goed fondsen die niet tot de referentie-index behoren. Met name door de zeer goede koersontwikkeling van het aandeel Unibail Rodamco Westfield werd de onderweging van de portefeuille in high yield obligaties meer dan goedgemaakt. Gedurende de verslagmaand is de aflossing van een bedrijfsobligatie belegd in een recent door het Amerikaanse beleggingsfonds Pershing Square Holdings uitgegeven obligatie (aflossing april 2030). Met een aanvangsrendement van 4,3% is deze obligatie ten opzichte van concurrerende obligaties die zo rond de 2,8% bieden, op een relatief zeer aantrekkelijk aanvangsrendement gekocht. 

De portefeuille van het fonds is relatief veilig ingericht waardoor het fonds beter dan haar referentie-index moet kunnen presteren in perioden van beursstress en of hoger dan verwachte inflatie. Op maandultimo zijn kwalitatief goede staats- en bedrijfsobligaties ten opzichte van de referentie-index overwogen en het meer risicovolle segment in de vorm van high yield obligaties en aandelen in bedrijven en onroerend goed fondsen onderwogen. De portefeuille heeft ook een gemiddeld kortere looptijd dan de referentie-index. Bovendien is relatief veel belegd in Duitse staatsobligaties waarvan de aflossing en de coupon gekoppeld zijn aan de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone. Indien de betreffende inflatie de komende jaren gemiddeld boven de 1,8% uitkomt, leveren deze inflation-linked obligaties een betere prestatie dan de traditionele nominale staatsobligaties.


 

*Let op: het betreft in het verleden behaalde resultaten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Performance maand 1,3%
Performance 2025 2,3%
Referentie-index 2025 1,5%

OPTIMIX WERELD AANDELEN FONDS

De koers van Optimix Wereld Aandelen Fonds steeg met 7,0%* gedurende de maand mei. Hiermee presteerde het fonds ietsje beter dan haar referentie-indextracker, iShares Core MSCI World UCITS ETF, die in dezelfde periode met 6,8% steeg.
In mei zetten de wereldwijde beurzen het ingezette herstel onverdroten voort. Positief verrassende winstberichten en een ‘deal’ met China over importheffingen droegen bij aan verdere opluchting bij beleggers. Het bedrijfsleven houdt de vaart erin en een handelsoorlog lijkt te worden vermeden via de-escalatie. De ‘Big Beautiful Bill’ waarmee president Trump zijn kostbare belastingverlagingen door het Congress poogt te loodsen, deed de zorgen voor begrotingstekorten en stijgende lange rentes weer even oplaaien. Echter, Minister van Financiën Scott Bessent slaagt er voorlopig nog in de markt gerust te stellen en de rente op de 30-jaars staatsobligatie rond de 5% te houden.
De Amerikaanse Nasdaq, waar het fonds onderwogen is, was aanjager en steeg met 9% gedurende de maand. Het hieruit resulterende negatieve relatieve rendement werd in het fonds goed gemaakt via de posities in de nucleaire energie en Europese defensie thema’s die met gemiddeld 25-30% stegen in de verslagperiode. 
Gedurende de maand werd de positie in goudmijnbouw, waar in april winst was genomen, weer opnieuw uitgebouwd. In de nucleaire namen werd tegen maandeinde juist winst genomen.

*Let op: het betreft in het verleden behaalde resultaten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
 

Performance maand 7,0%
Performance 2025 2,9%
Referentie-index 2025 -4,5%

OPTIMIX EMERGING MARKETS FUND

De koers van Optimix Emerging Markets Fund steeg 4,4%* gedurende de verslagperiode. De referentie-indextracker, iShares MSCI Emerging Markets UCITS ETF steeg in de vergelijkbare periode met 5,8%. Het fonds geeft hiermee een deel van de opgebouwede outperformance dit jaar terug. De opkomende markten herstelden gedurende de verslagperiode. De door Trump op ‘liberation day’ aangekondigde importheffingen brachten een schok op de financiële markten. Het sentiment verbeterde toen er na een periode van hard spel, tussen de VS en China, toch een dialoog leek te komen tussen beide economische grootmachten. Een wapenstilstand van negentig dagen werd overeengekomen, waarin verdere onderhandelingen zullen worden uitgewerkt. De goudprijs daalde door de afname van geopolitieke spanningen. Deze correctie trok de koersen van de goudmijnbouwbedrijven in het fonds omlaag. Wij zagen hierin kans het gewicht naar goudmijnbouwbedrijven weer op te hogen. Gedurende de vorige verslagperiode werd de blootstelling ernaar verlaagd nadat de goudprijs een recordhoogte aantikte van $3500 per troy ounce. In de portefeuille werd tevens het gewicht naar achtergebleven Braziliaanse aandelen opgehoogd, terwijl het gewicht naar China en Taiwan licht is afgebouwd na de recente koersstijgingen.

*Let op: het betreft in het verleden behaalde resultaten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Performance maand 4,4%
Performance 2025 2,8%
Referentie-index 2025 0,7%

OPTIMIX EURORENTE FONDS

De koers van Optimix EuroRente Fonds steeg afgelopen maand met 0,1%*. Daarmee presteerde het fonds in lijn met haar samengestelde referentie-index. 

Het aanvangsrendement op een 10-jarige Nederlandse staatslening bleef afgelopen maand nagenoeg onveranderd op 2,7% liggen. Het goede sentiment onder beleggers zorgde ervoor dat de referentie-index voor kwalitatief goede euro gedenomineerde bedrijfsobligaties, die 25% van de samengestelde referentie-index van het fonds uitmaakt, wederom beter presteerde dan Duitse en Nederlandse staatsobligaties. Gedurende de verslagmaand zijn twee aflossingen van bedrijfsobligaties belegd in een obligatie uitgegeven door de Deense windmolen uitbater Orsted (aflossing maart 2026) en een recent door het Amerikaanse beleggingsfonds Pershing Square Holdings uitgegeven obligatie (aflossing april 2030). Beide obligaties werden op een, ten opzichte van concurrerende obligaties, relatief zeer aantrekkelijk aanvangsrendement gekocht. De portefeuille van het fonds is relatief veilig ingericht waardoor het fonds beter dan haar referentie-index moet kunnen presteren in perioden van beursstress of hoger dan verwachte inflatie. Op maandultimo zijn kwalitatief goede bedrijfsobligaties ten opzichte van de referentie-index licht onderwogen en staatsobligaties licht overwogen. De portefeuille heeft ook een gemiddeld kortere looptijd dan de referentie-index. Bovendien is relatief veel belegd in Duitse staatsobligaties waarvan de aflossing en de coupon gekoppeld zijn aan de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone. Indien de betreffende inflatie de komende jaren gemiddeld boven de 1,8% uitkomt, leveren deze inflation-linked obligaties een betere prestatie dan de traditionele nominale staatsobligaties.

 

*Let op: het betreft in het verleden behaalde resultaten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Performance maand 0,1%
Performance 2025 1,3%
Referentie-index 2025 0,1%

Naar Beleggingsfondsen overzicht