Haarlemmerolie gezocht

Haarlemmerolie gezocht

De combinatie van de onzekerheid omtrent het coronavirus en een aanbodschok op de oliemarkt bleek een bijzonder giftige cocktail voor de aandelenmarkten. Maandag 9 maart 2020 gaat de geschiedenisboeken in; aandelenmarkten maakten mondiaal een duikvlucht en daalden met 7 à 8%.

Wat zit er achter de prijzenoorlog op de oliemarkt? Hoe gaan wij met de actualiteiten om en hebben wij onze portefeuille aangepast?

Economische impact
Dat de verspreiding van Covid-19 buiten China nog niet onder controle is gebracht, was oud nieuws. De afgekondigde maatregelen raken steeds meer mensen en activiteiten. In heel Italië wordt mensen inmiddels aangeraden binnen te blijven. Scholen en kantoren zijn gesloten en toeristen blijven weg. De gedachte dat dit ook in – pak ‘m beet – Parijs, New York of Nederland kan gebeuren maakt beleggers angstig. De economische impact is ingrijpend. De luchtvaartsector bijvoorbeeld merkt de gevolgen van het afgenomen vliegverkeer direct. Aandelen Air France-KLM (-49%) en Lufthansa (-36%) zijn dit jaar hard afgestraft op de beurs. De afgenomen activiteit zorgt voor een daling van de vraag naar olie en dus voor een lagere olieprijs. Om hier tegenwicht aan te bieden kwamen de organisatie voor olie-exporterende landen (OPEC) en Rusland in Wenen bijeen om afspraken over productiebeperkingen te maken. Rusland weigerde mee te werken en gaf aan de oliekraan open te laten staan. De Saoedi’s reageerden met een prijsverlaging en productieverhoging. Het gevolg van dit nieuwe nieuws was de grootste daling (-30%) van de olieprijs op één dag sinds de Golfoorlog in 1991.

Naar marktontwikkelingen overzicht