Is Trump nog een 'trigger' voor de markt?

Is Trump nog een 'trigger' voor de markt?

Deze week strandde 'Trumpcare', de nieuwe Amerikaanse zorgwet die 'Obamacare' moest gaan vervangen. De Amerikaanse president, halverwege zijn eerste jaar, lijkt zijn verkiezingsbeloftes maar niet om te kunnen zetten in daden. Kunnen beleggers Donald Trump vanaf nu negeren?

Ivan Moen, hoofd beleggingen Optimix:

‘Trump kan nog steeds een trigger zijn voor de markten. Hij heeft bijvoorbeeld geroepen dat hij over een deel van de staatsschuld, die in buitenlandse handen is, opnieuw zou willen onderhandelen. Nu zie ik dat niet snel gebeuren, maar hij roept het wel. Maar als obligatiebeleggers op dergelijk sentiment uit staatsleningen zouden willen stappen, terwijl de Federal Reserve juist op zo’n moment begint met de afbouw van zijn steunprogramma, dan zou de rente omhoog schieten.

Ook zijn buitenlandbeleid is onvoorspelbaar. Stel dat hij ineens besluit tot een militaire actie tegen Noord-Korea? Dan komen we er snel achter dat de mondiale impact uiteindelijk zeer beperkt is, maar in eerste instantie schrikt iedereen zich dan een hoedje.

Nee, Trump is nog niet uitgespeeld en hij kan meer kapotmaken dan je lief is. Een president kan –zeker in economische zin- op korte termijn niet veel goed doen (structurele veranderingen kosten veel tijd), maar des te meer fout. Daarom vond ik de marktreactie in het begin - toen de koersen omhoog gingen - wel een beetje vreemd. In Trumps beleid zie ik sowieso geen positieve impuls.

Wie gaat bijvoorbeeld de werkgelegenheid trachten aan te zwengelen, als de werkloosheid richting de 4% gaat? Dat is het verkeerde medicijn op het verkeerde moment. En dan zijn belastingplannen: hoe gaat hij dat financieren? Door het overheidstekort op te laten lopen? Dan moet dus iemand anders die plannen gaan betalen. De rente zal hierdoor oplopen en dus zal daar per saldo ook niet veel goeds uit voortkomen.’

bron: fd.nl

Naar marktontwikkelingen overzicht