Marktontwikkeling februari 2018

Marktontwikkeling februari 2018

Zoals u wellicht heeft gezien, was er begin februari plotsklaps sprake van een stevige correctie op de meeste aandelenmarkten. Wij willen u graag op de hoogte brengen van onze zienswijze op deze gebeurtenissen.

De financiële en aandelenmarkten corrigeren hard, wat is er aan de hand?

Het is altijd lastig om precies aan te geven waarom aandelenmarkten zo hard en plotseling kunnen corrigeren zeker omdat er in dit geval geen speciale aanleiding te benoemen is. In de mediacommentaren wordt de angst voor inflatie veelal als boosdoener genoemd. Dit lijkt ons echter onwaarschijnlijk. Analyse van het verloop van de impliciete inflatieverwachtingen in de prijzen van ‘inflation linked’ obligaties laat zien dat hier recent geen schokkende veranderingen hebben plaatsgevonden. De oorzaak van de felle beurscorrectie lijkt ons dan ook technisch van aard. Financiële markten zijn complexe systemen met zeer veel participanten met verschillende beleggingsstijlen. Het lijkt erop dat bijvoorbeeld model-gedreven beleggers, door zowel negatieve rendementen op obligaties, als ook door dalende aandelenkoersen, vanuit het model-denken gedwongen worden posities snel af te bouwen. Als dit eenmaal goed in gang is gezet en daar lijkt het op, kunnen koerscorrecties in een versnelling geraken. Dat zien wij dan ook de afgelopen dagen.

Is er fundamenteel iets aan de hand?
Fundamenteel economisch lijkt er weinig nieuws aan de hand te zijn. De bedrijfswinsten komen goed door, de economie groeit wereldwijd en het risico van een recessie de aankomende kwartalen lijkt bijzonder klein. Uiteraard waren aandelen niet goedkoop, maar tegen het licht van nog steeds historisch zeer lage rentes en gezonde winst- en omzetgroei is er weinig nieuws aan de horizon ten opzichte van de afgelopen 6 maanden.

Wat heeft Optimix gedaan de afgelopen periode?
Vorig jaar klaagden wij wel eens dat markten zo weinig beweeglijk waren en niet of nauwelijks correcties ondergingen. Tot dusver bewijst 2018 dat deze periodes nooit extreem lang kunnen duren. Zoals u heeft bemerkt , hebben wij begin vorige week wat accenten in onze portefeuille verschoven en wat winst genomen op enkele thema’s. Hierdoor hebben wij onze over het geheel genomen neutrale positie iets defensiever ingericht. Uw portefeuille heeft hierdoor een relatief grote cash positie. Uiteraard zullen onze aandelenposities ook de effecten ondervinden van deze ‘sell-off’, maar wij verwachten dat enkele andere thema’s zich juist goed zullen houden. Zo verwachten wij dat onze posities in enkele hedgefunds juist van de bewegelijkheid in financiële markten zullen profiteren. Ook onze hoge cashpositie is een goede buffer en zal voor demping zorgen.

Belangrijker is echter dat, gegeven het feit dat wij deze correctie meer plaatsen in de ‘technische hoek’, wij de aankomende dagen en weken op het vinkentouw zullen zitten om wederom accenten aan te zetten. De Optimix beleggingsstijl zorgt ervoor dat wij actief in de markt kunnen zijn als wij vinden dat dat nodig is en zeer snel posities kunnen aanzetten of veranderen. Ook deze correctie biedt weer kansen. Zo hebben wij vandaag voor al onze portefeuilles een nieuwe positie in een wereldwijde aandelentracker ingenomen. Uiteraard zullen wij u van onze volgende acties op de hoogte houden via de App en MijnOptimix.

Naar marktontwikkelingen overzicht