Rendementen om over naar huis te schrijven

Rendementen om over naar huis te schrijven

Waarom er meer in het vat kan zitten


Beleggers die deze zomer op vakantie gaan hebben iets om over naar huis te schrijven: de rendementen op de aandelenmarkten in de eerste helft van 2019! De AEX Index steeg in de eerste zes maanden met maar liefst 19,5%. We moeten terug naar 1998 (+35%) om dat rendement te verslaan.

Bij de mooie start van dit jaar moet opgemerkt worden dat het startpunt laag was als gevolg van het dramatische slot van 2018. Dat rendementscijfers per kalenderjaar worden gemeten is usance in de beleggerswereld. Handig voor vergelijkingsdoeleinden en om fondsbeheerders hun jaarlijkse beoordeling te geven. Tegelijkertijd zijn rendementsberekeningen per kalenderjaar niets anders dan scorebordjournalistiek. Als de jaarrendementen voortaan van zomervakantie tot zomervakantie berekend zouden worden in plaats van januari als startdatum te nemen, dan verschijnen er hele andere scores op de borden. Het afgelopen jaar komt dan zelfs als het op twee na slechtste uit de bus in de laatste tien jaar, zie de grafiek hieronder.

Grafiek: rendementen inclusief dividend gemeten van juli tot juli

Bron: Optimix, Bloomberg

Met 6,6% rendement in het afgelopen jaar blijft de AEX achter bij het gemiddelde van 12,3% dat in de afgelopen tien jaar van juli tot juli werd behaald. Het rendement op de beurs moet een afspiegeling zijn van het rendement op het eigen vermogen dat beursgenoteerde ondernemingen behalen. Het verwachte rendement op het eigen vermogen voor de ondernemingen in de AEX Index is nu 12%, dat komt aardig in de buurt van het gemiddelde beursresultaat van 12,3%. De 6,6% rendement in het afgelopen jaar steekt daar echter schril bij af. Vanuit deze invalshoek zou er in de tweede jaarhelft meer in het vat moeten zitten.

Ook het feit dat rentestanden de laatste maanden nog lager zijn geworden, maakt beleggen in aandelen relatief nog aantrekkelijker ten opzichte van obligatiebeleggingen.

Naast het zien van kansen is ook het ontwaren van risico’s een essentieel onderdeel van het takenpakket van de belegger. Tegenvallende winstcijfers van het bedrijfsleven, voortslepende handelsconflicten, de (aanstaande) Brexit en spanningen in het Midden-Oosten zijn zomaar een aantal bedreigingen voor het mooie weer op de financiĆ«le markten.

Vanzelfsprekend volgen wij deze ontwikkelingen op de voet; de beleggersafdeling van Optimix is ook in de vakantieperiode goed bemand! Wij wensen u een goede zomer!

Naar marktontwikkelingen overzicht