Strategiebrief Augustus

A56c10bad252fd3a1f35456aefc0227b

“Een zonnestraal brengt meer welzijn voor de armen dan alle dromen van onze economen”

- Joseph Roux

In onze vorige Strategiebrief schreven wij dat een ‘opluchtingsrally’ in het verschiet lag. De inkt was nauwelijks droog of beurzen vonden de weg omhoog. Wereldwijd stegen aandelenmarkten met 8,1% in juli. Onze vaderlandse AEX Index deed het met +10,7% zelfs nog beter. Zoals Grafiek 1 laat zien, was het dit jaar pas de tweede maand waarin een positief rendement werd behaald op het Damrak, het minuscule ‘plusje’ van mei inbegrepen. Overigens stegen niet alleen aandelenkoersen, maar ook obligaties sloten de maand met winst af. De door ons beheerde portefeuilles profiteerden dan ook volop en poetsten een aanzienlijk deel van de eerder opgelopen verliezen weg. De camping-rally op het Damrak viel samen met buitengewoon zomers weer. We beleefden in Nederland een zonovergoten maand, met 266 zonuren goed voor een verdienstelijke vijfde plek in de meteorologische geschiedenisboeken. Voor onze leefomgeving zijn deze weersextremen zorgelijk, maar voor het opwekken van zonne-energie was het een mooie maand nu we zo naarstig op zoek zijn naar alternatieven voor Russisch gas. Of al die zonnestralen ook het gemoed van beleggers beïnvloeden, is wellicht een scriptie-onderzoek waard, werkstudenten welkom!

Het sentiment was in het eerste half jaar zo somber, dat een kleine verlichting al voldoende was voor een positievere sfeer op de financiële markten. Door welke actualiteiten de negatieve stemming voorlopig werd verdreven, vertellen wij u in het vervolg van deze Strategiebrief.

Opluchting

Op basis van een enquête onder professionele beleggers stelt Bank of America maandelijks een indicator samen die aangeeft hoe het gemoed op de financiële markten erbij staat. Een maand geleden kon het niet slechter, zie Grafiek 2. De optelsom van verkrappend monetair beleid, de hoge inflatie, zorgen over een recessie en de voortdurende oorlog in Oekraïne zorgden ervoor dat het sentiment tot het nulpunt daalde. Wij gebruiken dergelijke scores als contra-indicator en raken dan juist wat positiever gestemd. Als iedereen verhit raakt, is het aan ons het hoofd koel te houden.

De tot dusverre door het bedrijfsleven bekendgemaakte omzet- en winstcijfers over het tweede kwartaal vallen niet tegen. Veel grote beursgenoteerde ondernemingen slagen er in hogere kosten door te berekenen en zo de winstmarge intact te houden. De grootste positieve impuls voor de financiële markten kwam echter uit de hoek van de centrale banken. De boodschap van Jerome Powell dat de Federal Reserve na haar recente renteverhoging het tempo wellicht afzwakt, betekende goed nieuws voor aandelen- en obligatiewaarderingen. De beleidsrente werd weliswaar voor de tweede achtereenvolgende keer met 75 basispunten verhoogd, maar c’est le ton qui fait la musique en de toon beviel beleggers wel. De beleidsrente wordt niet rücksichtslos verhoogd, maar de stand van de arbeidsmarkt en de economie wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Ook de Europese centrale bank (ECB) kwam met een renteverhoging. Het tarief waartegen commerciële banken geld kunnen stallen in Frankfurt werd met 50 basispunten verhoogd. Daarmee kwam een einde aan de door velen verfoeide negatieve rente, zie Grafiek 3.

Voorts stapte de ECB af van het beleid om haar voornemens voor volgende beleidsbeslissingen al kenbaar te maken. Vanaf nu wordt de balans tussen economische groei enerzijds en inflatie anderzijds per vergadering afgewogen.

Ook na deze eerste renteverhoging sinds 2011 steekt het beleidstarief van de ECB nog schril af bij de inflatie, die in juli uitkwam op 8,9%. De beleidsrente van de Federal Reserve bevindt zich reeds in een bandbreedte van 2,25-2,50%, maar met een inflatie van 9,1% lijkt ook de Amerikaanse centrale bank voorzichtig te werk te gaan.

De mildere toon van centrale bankiers in combinatie met de vrees voor een economische groeivertraging zorgden ervoor dat obligaties na maanden uit de gratie te zijn geweest weer in trek waren. Dientengevolge daalden de aanvangsrendementen op zowel Europese als Amerikaanse (staats)obligaties. Voor een obligatie met een looptijd van tien jaar daalde het aanvangsrendement in de Verenigde Staten van 3,01% naar 2,65%. In Duitsland ging het vergelijkbare rendement van 1,34% naar 0,82%.

Europese risico's weerspiegeld in de euro

Het verschil tussen de rentestanden in Europa en de Verenigde Staten draagt mede bij aan de zwakkere euro, zie Grafiek 4.

Ook de nakende energiecrisis in Europa maakt de eurozone economie fragieler dan de Amerikaanse. De voortslepende oorlog in Oekraïne en het energierantsoen dat Rusland aan het opleggen is, zijn een bedreiging voor de Europese industrie. Ook Europese consumenten worden direct in de portemonnee geraakt als de energierekening betaald wordt. Om de door ons beheerde portefeuilles weerbaarder te maken, zijn wij voornemens de komende weken de accenten binnen de portefeuille te verleggen. Beleggingen in Japanse en Amerikaanse aandelen zullen worden toegevoegd ten faveure van Europese aandelen. Op deze manier wordt uw portefeuille indirect dus minder afhankelijk van Russisch gas.

Wij wensen een ieder die vakantie viert veel plezier toe en ook voor de thuisblijvers en doorwerkers geldt: geniet van het zomerse weer! Wij blijven het hoofd koel houden om uw portefeuille door deze verhitte tijden te leiden!

Naar marktontwikkelingen overzicht