“It takes two to make a thing go right”
Tina Turner
De nieuwstijding die de financiële markten in mei beïnvloedde, kwam vooral vanaf de overkant van de Atlantische Oceaan. Het Amerikaanse schuldplafond zorgde voor onzekerheid onder beleggers. Zoals gewoonlijk liep deze polemiek weer met een sisser af. Democraten en Republikeinen bereikten een akkoord – de Fiscal Responsibility Act – waardoor het schuldplafond met $4.000 miljard dollar wordt opgehoogd. Naar verwachting is de bodem van de schatkist daarmee pas begin 2025 wederom in zicht. Aandelenmarkten wereldwijd reageerden opgelucht, maar vooral Amerikaanse aandelen presteerden bovengemiddeld goed. Zo steeg technologie-onderneming Nvidia afgelopen maand met maar liefst 41% en steeg de technologiebeurs NASDAQ met 10%. Naast de opluchting over het schuldplafond, stuwden de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie de koersen van beursgenoteerde ondernemingen die zich daarmee bezig houden, zoals Nvidia en Microsoft, tot grote hoogte. De Amerikaanse aandelenmarkt bestaat voor een groot deel uit technologiebedrijven. Onze Optimale Mix is onderwogen belegd in Amerikaanse aandelen, waardoor het relatieve rendement wat achterbleef in de afgelopen maand. De hoge waarderingen maken deze aandelen volgens ons minder aantrekkelijke lange termijn beleggingen dan die in andere regio’s. Vooralsnog genieten aandelen in de grondstoffensector onze voorkeur. Met het oog op verduurzaming, waarvoor veel koper en lithium nodig is, kunnen we niet om deze sector heen. Ook zijn de waarderingen in deze sector aantrekkelijker. De hype-achtige ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie zetten ons er dan ook niet toe aan de accenten in het aandelenstuk van uw portefeuille te wijzigen. Wij voerden echter wel een belangrijke wijziging door in een andere component van de portefeuille, daarover leest u meer in het vervolg van deze Strategiebrief.
Tina is niet meer
Jarenlang bevonden rentestanden zich in een dalende trend. Daar kwam vorig jaar een abrupt einde aan, toen de Amerikaanse Federal Reserve in reactie op de hardnekkig hoge inflatie begon met het verhogen van haar beleidsrente. De ECB volgde in haar kielzog. In Grafiek 1 is te zien hoe het aanvangsrendement op een kortlopende (twee jaar looptijd) Nederlandse staatsobligatie in hoog tempo is opgelopen. Voor het eerst sinds 2014 is er weer geld te verdienen door een Nederlandse staatsobligatie met een looptijd van twee jaar te kopen. In 2019 werd het dieptepunt van -0,90%! bereikt. Wij waren er in de achterliggende jaren stellig van overtuigd dat de rendement-risico verhouding van obligaties volledig uit het lood geslagen was. Als actieve belegger gingen we op zoek naar alternatieve beleggingen voor onveilige staatsobligaties. De afkorting TINA (there is no alternative) viel vaak als beleggers aandelen boven obligaties verkozen. Er was toch geen ander alternatief dan aandelen? Op de lange termijn leveren aandelen inderdaad een mooi rendement op, maar de tussentijdse waardeschommelingen kunnen voor ongewenst risico zorgen. Voor onze gebalanceerde portefeuilles ging de TINA vlieger dus niet volledig op. Daarom gingen we op zoek naar andere beleggingen die meer opleverden dan de negatieve rendementen op obligaties, maar tegelijkertijd een risico dempend effect op de portefeuille hadden. De zoektocht resulteerde in vier alternatieve beleggingen (hedge funds). Fondsen met verschillende eigenschappen die complementair aan elkaar waren. Door de afgelopen jaren heen hebben we geschaafd aan het mandje hedge funds, maar ze bleven een belangrijk onderdeel van de portefeuille. Echter, sinds de rentestanden wereldwijd oplopen, is er weer een veilig alternatief voor deze alternatieve beleggingen. Bovendien vallen de hedge fund rendementen tegen in de hogere rente omgeving. In Grafiek 2 is de rendementsontwikkeling van de alternatieve beleggingen in de Optimale Mix (blauwe lijn) afgebeeld. Te zien is dat onze selectie de rol van stabiele rendementsfactor in portefeuille met verve heeft vervuld. Eveneens zien we de tegenvallende rendementen in de afgelopen maanden.
Afscheid nemen bestaat
Nu vastrentende waarden weer een positief en veilig rendement opleveren is de noodzaak verdwenen om alternatieve beleggingen in portefeuille te hebben. Wij hebben daarom afscheid genomen van alle vier de hedge funds. De opbrengst is geparkeerd in een Nederlandse staatsobligatie die in de zomer van 2024 aflost tegen een rendement van circa 3% per jaar. Door de opbrengsten onder te brengen in een kortlopende liquide vastrentende waarde, houden we kruit droog voor nieuwe beleggingskansen.
De ECB zal naar verwachting de rente op 15 juni andermaal verhogen met 0,25%-punt. Ook de Federal Reserve speelt met die gedachte; op 14 juni communiceert de Amerikaanse centrale bank haar rentebesluit.
De reeds doorgevoerde renteverhogingen zullen in de tweede helft van 2023 doorwerken in de economie en voor groeivertraging kunnen zorgen. Daarbovenop vinden wij het herstel van de Chinese economie na het loslaten van de coronamaatregelen minder sterk dan verwacht. Zowel de industrie als de consument draait minder goed dan gehoopt.
Wij voelen ons de komende zomermaanden dan ook senang met een portie kortlopende staatsobligaties in portefeuille en zullen, zoals een actieve belegger betaamt, speuren naar nieuwe beleggingskansen.
Optimix wint twee Lipper Fund Awards
Optimix heeft deze week maar liefst twee Lipper Fund Awards gewonnen. Eén voor Optimix EuroRente Fonds en één voor Optimix Mix Fund. De prijs is toegekend omdat Optimix begin vorig jaar al rekening hield met een stijgende rente en zo voor de fondsen de schade wist te beperken in het onstuimige beursjaar.
De Lipper Fund Awards worden jaarlijks uitgereikt door het onafhankelijke Amerikaanse researchinstituut Refinitiv Lipper aan beleggingsfondsen en fondshuizen die consequent beter presteren dan vergelijkbare fondsen en fondshuizen. De beleggingsfondsen en fondshuizen worden beoordeeld op basis van een groot aantal kwantitatieve criteria, zoals consistentie van fondsrendementen over een periode van drie jaar. Een Refinitiv Lipper Fund Award wordt in de fondsensector gezien als een prestigieuze onderscheiding.
Juiste keuzes
Met name Optimix EuroRente Fonds heeft in het afgelopen jaar de benchmark ruimschoots verslagen. Daarvan heeft ook Optimix Mix Fund geprofiteerd. Die outperformance dankt het obligatiefonds aan een aantal juiste keuzes. Zo waren in de portefeuille van het fonds aan het begin van vorig jaar inflation linked obligaties en floating rate obligaties opgenomen. Doordat zowel de rente als de inflatie in 2022 omhoog schoten, steeg dit schuldpapier in waarde, aangezien beleggers hogere coupons tegemoet konden zien. Daarnaast was de gemiddelde looptijd van de posities in het fonds veel korter dan de benchmark. Ook dat pakte positief uit.
Ontwikkelingen Vermogensbeheerrekening
De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie volgen elkaar in rap tempo. ChatGPT, ondanks dat de naam niet eens lekker klinkt is inmiddels bij velen bekend. Wat uiteindelijk de praktische toepassingen van kunstmatige intelligentie worden is nog niet allemaal voor te stellen, de toekomst gaat dat vertellen. Wel weten we dat er forse investeringen in de chipsector gedaan worden en het groeiperspectief er rooskleurig uitziet. In de chipsector spelen Nederlandse ondernemingen een cruciale rol. ASML, ASMI en BESI zijn wereldspelers. Deze aandelen zagen hun koers afgelopen maand flink stijgen. ASML (+18%), ASMI(+23%) en BESI (+28%) wonnen flink aan beurswaarde
Add Value Fund, onderdeel van uw portefeuille, steeg dankzij de koersstijgingen van de in portefeuille aanwezige technologieaandelen van ASMI en BESI met 7,7%.