Optimix anticipeert op aandelencorrectie

Img 270615 043 online Bild

Optimix heeft de beleggingsportefeuilles van klanten drastisch aangepast.

De weging van aandelen in een 'neutrale' portefeuille is verlaagd tot 28%, terwijl begin deze maand nog 45% in aandelen was belegd. Ook de beleggingen in schuldpapier van opkomende landen is drastisch verlaagd. Optimix heeft de portefeuilles deels liquide gehouden (20%) en is deels belegd in Amerikaanse staatsobligaties.

Achtergrond van deze stappen vormt de zorg bij de vermogensbeheerder dat nu de andere opkomende markten reageren op de devaluatie van de Chinese munt, dit niet alleen vanuit tactisch oogpunt gevolg zal hebben, maar ook structureel wereldwijd de deflatie zal stimuleren. De daling van de grondstoffenprijzen zal hierdoor versneld worden en de volgens Optimix overspannen winstverwachtingen voor het Europese bedrijfsleven zullen moeten worden bijgesteld.

Directeur Michel Alofs: "Wij vinden vermogensbehoud van groot belang en nemen als het noodzakelijk is flinke stappen om risico's te beheersen. Technisch liggen de markten er niet goed bij en staan verschillende signalen op rood." Het lijkt hem en zijn collega's prudent om tijdelijk de risico's sterk terug te brengen. "Nu is het wachten op wat er gebeuren gaat. Omdat we ruim liquide zitten, kunnen we snel reageren bij een goed instapmoment en terugkeren naar de markt, hopelijk op lagere niveaus. Wij voelen geen echte beleggingsdwang en meteen flink lagere aandelenweging kunnen we rustiger afwachten hoe de markten zich ontwikkelen en of er echte stressmomenten zullen ontstaan."

In de media:

Naar nieuws overzicht