Optimix in de media: IEXProfs artikel

Goudstaven 3644c9d3 7c75 4c61 9d85 09cac6e35df7

Optimix: Koop goud!

De goudprijs staat weer vol in de belangstelling. De prijs nadert een nieuwe all time high. Optimix Vermogensbeheer ziet de waarde verder stijgen en houdt daarom een stevige positie van 7% in edelmetalen aan in zijn portefeuilles.

Het komt niet zo vaak voor dat een breed gespreide vermogensbeheerder een speciale journalistenbijeenkomst houdt om het speciaal te hebben over de goudprijs. Die kan namelijk na een imposante rally van plus 50% sinds midden vorig jaar nog verder omhoog.

Goud reageert op rente, inflatieverwachtingen, waarde dollar, groei geldhoeveelheid en op geopolitieke spanningen. Alles seinen staan volgens Optimix op groen. Laten we het rijtje eens afgaan.

Lage reële rente is noodzakelijk
De huidige hoge schulden en hoge overheidstekorten vragen om een lage reële rente (marktrente min inflatie). Anders dreigt een omvangrijke schuldcrisis. Een lage reële rente is in de regel positief voor de goudprijs. Koop goud.

Geldhoeveelheid blijft groot
Sinds de kredietcrisis wordt met geld gestrooid. Dat is een wereldwijd fenomeen. Alle valuta worden daardoor zwakker. Niet ten opzichte van elkaar maar wel ten opzichte van goud. Koop goud.

Inflatie is sticky
Goud is een notoire hedge tegen geldontwaarding, het logische gevolg van inflatie. Nu de inflatie sterk is gestegen en nog wel een tijd hoog zal blijven, zo luidt de consensus, zal de vraag naar goud sterk blijven. Immers, de huidige deglobaliseringstrend maakt producten duurder. De energietransitie drijft de kosten van energie op. Koop goud.

Dollar verzwakt verder
Hoe sterker de dollar, des minder vraag naar goud. Deze wetmatigheid geldt ook omgekeerd. Voor een verdere verzwakking van de dollar draagt Optimix twee argumenten aan. Veel landen willen weg bewegen van de dollar. Dat verzwakt de Amerikaanse munt en zet centrale banken van bijvoorbeeld de BRICS aan om meer goud aan te kopen.

Daarnaast beweegt de dollar in een 8-10 jaars cyclus. We hebben nu net een opgaande beweging gehad en gaan nu weer de andere kant op. Koop goud.

Geopolitieke spanningen lijken structureel
Ook de geopolitieke spanningen in de wereld pakken positief uit voor goud. Volgens Optimix is deze ontwikkeling mogelijk structureel want het tijdperk van een unipolaire wereld is voorbij. Amerika is niet langer de baas. Tenminste, van alle kanten wordt aan de Amerikaanse stoelpoten gezaagd met als grote voortrekker China. Koop goud.

Op naar de 3000 dollar

Enfin, volgens Optimix kan de goudprijs het op middellange termijn zelfs beter doen dan aandelen. Maar de belangrijkste reden dat de goudposities in de portefeuilles van Optimix stevig zijn aangezet, is omdat goud de beste bescherming biedt tegen de huidige risico's van inflatie, schuldenproblematiek en geopolitieke onrust. Zowel aandelen als obligaties zijn daar kwetsbaar voor. Maar zoals het een goede vermogensbeheerder betaamt, blijft spreiding de kern van het beleggingsbeleid.

Waar de goudprijs naartoe kan bewegen? “Als we uitbreken, is de huidige 2000 dollar-grens de eerste horde, waarna goud kunnen oplopen, eerst naar 2500 dollar en vervolgens naar de 3000 dollar.”

Naar nieuws overzicht