Optimix stapt weer in goud

Goud

Optimix Vermogensbeheer is de afgelopen weken opnieuw met een deel van de portefeuille in goud gestapt vanuit de verwachting dat de goudprijs weer gaat stijgen.

Dit maakte de Amsterdamse vermogensbeheerder in een persbericht bekend. Belangrijkste reden is de kwantitatieve verruiming door de ECB, aldus hoofd beleggingen Ivan Moen in een toelichting.

Net als in 2008
Goud is negatief gecorreleerd met de reële rente en de plannen van de ECB om de rente laag te houden, de inflatieverwachtingen op te krikken en de euro te verzwakken, werken allemaal mee aan de daling van de reële rente en dus met een mogelijke stijging van het goud, stelt Moen.

Optimix heeft nu 4 procent van de portefeuille in een mandje van goud en edelmetalen (fysiek). De vermogensbeheerder stapte begin 2013 uit goud, nadat in 2008 was ingestapt. In die jaren varieerde het belang van de portefeuille in goud tussen 5 en 10 procent.

Bewaarloon
'Het bij een bank in bewaring geven van geld is in veel landen al een kostbare zaak. Er hoeven maar een paar mensen te besluiten dat het goedkoper is om je geld te bewaren in goud, en de prijs begint te stijgen', aldus Moen.

Optimix heeft ook andere wijzigingen aangebracht in de portefeuille, nadat de aandelenmarkten de eerste maand al een fors positief rendement had opgeleverd. 'We hebben ons risico wat teruggebracht omdat we wat onrustig waren geworden over de markt', aldus Michel Alofs, directeur van Optimix.

Een van de stappen was dat Optimix obligaties in Deense kronen heeft gekocht, direct nadat de Zwitserse centrale bank de band met de euro had losgelaten. De renteverlaging van de Deense centrale bank die al is doorgevoerd, heeft al goed uitgewerkt.

Kronen
Achtergrond van deze transactie is dat de Deense obligaties gunstiger zijn dan Nederlandse obligaties, omdat Denemarken een triple A rating heeft, met een yield die vergelijkbaar is met Nederland en dat de obligaties schaars maar gewild zijn. Hier speelt ook mee dat deze obligaties een verzekering vormen tegen een terugkeer van de eurocrisis. Verder is Optimix ook in de Noorse kroon gestapt via Noorse staatsleningen.

Onrust
Een deel van de onrust is volgens Optimix veroorzaakt door het feit dat de correlatie tussen verschillende beleggingscategorieën de laatste tijd sterk is toegenomen. Alofs: 'Spreiden wordt steeds moeilijker. Het heeft, anders dan een paar jaar geleden, niet meer tot resultaat dat de beweeglijkheid van je portefeuille veel omlaag gaat. Dat effect van spreiding in je portefeuille is veel minder geworden. Een normale neutrale portefeuille is veel beweeglijker geworden dan drie of vier jaar geleden.'

Bron: fondsnieuws

Naar nieuws overzicht