Optimix winnaar Morningstar Award

Euro 20150106213103
Optimix' Herbert Vroon uitgeroepen tot beste euro-obligatiebelegger.
Amsterdam - 17 april - Herbert Vroon, obligatiebelegger bij Optimix Vermogensbeheer, is bekroond voor zijn langjarige beleggingsresultaten in euro-obligaties. Deze week werd het Optimix EuroRente Fonds vanwege de uitzonderlijke prestaties over de afgelopen drie jaar uitgeroepen tot het beste euro-obligatiefonds dat op dit moment in Nederland wordt aangeboden. Dit leverde het fonds gisteren de prijs op van Morningstar en twee weken geleden de driejaars én vijfjaarsprijs bij de Lipper awards uitreiking.

Het fonds behaalde in de afgelopen drie jaar met een portefeuille met beperkt risico, een rendement van gemiddeld 7,1% per jaar. De benchmark bleef in diezelfde periode steken op 5,5%. In 2013 behaalde het fonds een positief rendement van 3,6% tegen een daling van 0,9% voor de benchmark. Het fonds bestaat uit hoogwaardige staatsobligaties in euro (minimaal 50%) en investment grade bedrijfsobligaties.

Marktvisie
Optimix vindt de huidige rentemarkten op dit moment 'heel erg spannend'. Herbert Vroon: "De lange rente in de VS kan niet anders dan omhoog gegeven de huidige economische groei en de aantrekkende looninflatie. Deze stijging zal invloed hebben op het renteniveau in Europa. De beide rentes zijn door de jaren heen aan elkaar verbonden. Het huidige renteverschil tussen de Duitsland en de VS is met 120 basispunten op dit moment al heel hoog. Dit verschil kan wellicht nog wat verder stijgen maar - geholpen door de aantrekkende economische groei in Europa - denken wij dat de Europese rente per saldo ook zal stijgen."

Met het oog op die verwachte rentestijging, positioneert Vroon de portefeuille van het Optimix EuroRente Fonds nadrukkelijk voorzichtig. Hij heeft voornamelijk obligaties met korte tot middellange looptijden en obligaties met een variabele couponrente waarmee ingespeeld wordt op hogere renteniveaus. Qua bedrijfsobligaties mikt Optimix op achtergestelde obligaties van gerenommeerde partijen als ABN Amro, Aegon, AXA, UBS en Hutchison Wampoa. Gezien de marktvisie verwacht Optimix voor het lopend jaar overigens niet dezelfde hoge rendementen als de afgelopen jaren.

Directeur Michel Alofs van Optimix Vermogensbeheer: "Vastrentende waarden zijn de kern van iedere beleggingsportefeuille en het is bijzonder dat Optimix als relatief kleine speler in staat is om in deze belangrijke beleggingscategorie de grote partijen ruimschoots achter zich te laten. Ook in de huidige onzekere tijden zijn we goed gepositioneerd en kijken met vertrouwen naar de toekomst."

Bron: Optimix

Naar nieuws overzicht