Twee Lipper Fund Awards voor Optimix

Refinitiv2

Optimix heeft deze week maar liefst twee Lipper Fund Awards gewonnen. Eén voor Optimix EuroRente Fonds en een voor Optimix Mix Fund. De prijs is toegekend omdat Optimix begin vorig jaar al rekening hield met een stijgende rente en zo voor de fondsen de schade wist te beperken in het onstuimige beursjaar.

De Lipper Fund Awards worden jaarlijks uitgereikt door het onafhankelijke Amerikaanse researchinstituut Refinitiv Lipper aan beleggingsfondsen en fondshuizen die consequent beter presteren dan vergelijkbare fondsen en fondshuizen. De beleggingsfondsen en fondshuizen worden beoordeeld op basis van een groot aantal kwantitatieve criteria, zoals consistentie van fondsrendementen over een periode van drie jaar. Een Refinitiv Lipper Fund Award wordt in de fondsensector gezien als een prestigieuze onderscheiding.

Juiste keuzes
Met name Optimix EuroRente Fonds heeft in het afgelopen jaar de benchmark ruimschoots verslagen. Daarvan heeft ook Optimix Mix Fund geprofiteerd. De outperformance dankt het obligatiefonds aan een aantal juiste keuzes. Zo waren in de portefeuille van het fonds aan het begin van vorig jaar inflation linked obligaties en floating rate obligaties opgenomen. Doordat zowel de rente, als de inflatie in 2022 omhoog schoten, steeg dit schuldpapier in waarde, aangezien beleggers hogere coupons tegemoet konden zien. Daarnaast was de gemiddelde looptijd van de posities in het fonds veel korter dan de benchmark. Ook dat pakte positief uit.

Jelte de Boer, directeur Beleggingen: “Het is bijzonder om deze prijs te winnen en helemaal met twee fondsen. Vorig jaar was het een lastig jaar, waarbij we wel konden laten zien dat actief beheer werkt. Dit is een mooie kroon op het werk.”

Naar nieuws overzicht