Waarom schiet de goudprijs door het dak?

Getty Images 758308751 20201008095827

De London Metal Exchange (LME) is de laatste beursvloer in Europa waar nog op traditionele wijze wordt gehandeld. Op borden verschijnen de bied- en laatprijzen, dealers zitten in een cirkel van rode leren bankjes en schreeuwen orders naar collega’s. Ook een lange traditie: het drankgebruik rondom The Ring; de metaalhandelaren staan bekend om hun stevige inname tijdens de lunch.

Vroeger werd goud als belegging voor het worst case scenario beschouwd – wie geloofde dat het hele monetaire systeem spoedig ineen zou storten, kocht goud en sloeg dat op in een kluis. Veel beleggers zien goud nog altijd als verzekering tegen koersdalingen op de aandelenmarkt. Waar een aandeel kan reageren op slechte kwartaalcijfers, staat de waarde van goud op zichzelf.

„Je speculeert op de prijs van een stukje metaal”, zegt Ivan Moen, hoofd beleggingen bij vermogensbeheerder Optimix. „Wij zien het als verzekering. Als er onrust dreigt in de markt, ‘vluchten’ wij naar een veilige haven – naast valuta is dat onder meer in goud.” Moen ziet de goudprijs als een soort thermometer van de markt. „Hoe meer onrust, hoe groter de aantrekkingskracht van goud.”

Lees hier het volledige artikel op nrc.nl.

Naar nieuws overzicht