Wat is de impact van de Europese verkiezingen?

20200211 EP 099998 C SPI 011 1160x772

Reikhalzend werd uitgezien naar de uitslag van de Europese verkiezingen. De oude macht had het zwaar, terwijl groenen, liberalen en extreemrechts wonnen. Wat betekent de uitkomst van deze electorale strijd voor beleggers?

Ivan Moen, Optimix

‘Ik denk dat Europese aandelen, laat staan aandelen buiten Europa, niet of nauwelijks bezig zijn met deze verkiezingen. Markten reageren veel sterker op nieuws over de handelsoorlog. Het gaat bij aandelenkoersen om waardering en winstontwikkeling, en een handelsoorlog raakt die factoren veel sterker dan de uitslag van Europese verkiezingen.

‘Wat wel effect kan hebben op aandelen, is een rentewijziging in Europa. Maar daar gaan het Parlement en de Commissie weinig aan doen. De ECB is op dat front veel belangrijker. Fiscaal beleid is wel van invloed op de markten, maar dat ligt weer bij de landen zelf. Je ziet in Europa wel wat expansiever beleid, en bij de verkiezingen voor het Europees Parlement zag je dat de partijen die dat voorstaan groter worden. Dat zou in de marge wel effect kunnen hebben op de koersen, maar het verdwijnt in het niet met een willekeurige tweet van Trump of nieuws over de handelsoorlog.’

Lees hier het volledige artikel.

Naar nieuws overzicht