Optimix Europe Fund

Aandelen fonds

 • Koers: € 105,29
 • Intrinsieke waarde: € 105,61
Optimix Europe Fund

Algemene gegevens

Optimix Europe Fund belegt in hoofdzakelijk aandelen van Europese ondernemingen. De beheerder streeft er naar om door middel van een actief beleggingsbeleid een beleggingsresultaat te behalen dat hoger is dan het rendement van iShares MSCI Europe UCITS ETF (Acc). Hierbij kan tevens gebruikgemaakt worden van pair trading. Het beleggingsbeleid van het fonds wordt voor een belangrijk deel ‘bottom up’ bepaald. De referentie-index van het fonds is in de regel niet leidend bij het construeren van de portefeuille. Dit fonds is ook geschikt voor niet-professionele beleggers.

Zelf beleggen in Optimix Europe Fund

Arjen van der Meer CFA

Arjen van der Meer CFA

Senior Fund Manager

Ivan Moen RBA

Ivan Moen RBA

Hoofd Beleggingen

 1. Datum oprichting: 1 september 1987
 2. Valuta: Euro
 3. Maximale op/afslag: 0,30%
 4. Lopende kosten (2017): 1,31%
 5. Beheerkosten: 0,96%
 6. Bloomberg ticker: OPTIEUR NA
 1. ISIN Code: NL0000287092
 2. Benchmark: iShares MSCI Europe UCITS ETF
 3. Performance fee: 10%
 4. Hurdle rate: Benchmark
 5. Dividend: EUR 0,20 (2018)
 6. Ex. datum: 8 juni 2018

Fonds update ultimo november 2018

De koers van Optimix Europe Fund daalde de afgelopen maand met -1,9%. De referentie-indextracker, iShares MSCI Europe UCITS ETF, steeg gelijktijdig met 1,0%. In november waren de markten nog steeds turbulent, maar werden de dieptepunten van oktober in de westerse markten niet meer overschreden. Dit was overigens wel het geval voor de technologie- en de energiesector. Winstrapportages van technologiebedrijven die maar enigszins niet voldeden aan de hooggespannen verwachtingen, werden hard afgestraft. De olieprijs implodeerde. Vanaf de top begin oktober daalde een vat Brent olie met maar liefst 31%. Reden voor deze dramatische koersreactie was het onverwachte toekennen van vrijstellingen door de Verenigde Staten aan een aantal grote landen op het verbod op het importeren van olie uit Iran. OPEC en Rusland anticipeerden juist op het wegvallen van de Iraanse olie-export en hadden de productie met ruim 1 miljoen vaten opgehoogd. Zo draaide de oliemarkt in een mum van tijd van relatieve krapte naar overaanbod. De energiesector daalde derhalve met ruim 6%. Het fonds was deze maand licht onderwogen gepositioneerd in technologie, maar kende een stevig accent in energiesector. Binnen de portefeuille presteerden de aandelen die met behulp van het kwantitatieve model zijn geselecteerd 2,6% slechter dan de referentie-index. Aan de auto-industrie gerelateerde bedrijven en Britse huizenbouwers waren hierin de grootste factor. Het fonds is inmiddels gepositioneerd op een koersherstel in de komende periode.

U kunt meer informatie vinden over het product, de kosten en de risico’s in het prospectus en de Essentiële Beleggersinformatie. Lees ze goed door voordat u het product koopt.