Beleggingsfondsen augustus

Dit is marketing materiaal

OPTIMIX MIX FUND

De koers van Optimix Mix Fund eindigde afgelopen maand onveranderd. Het fonds presteerde daarmee minder goed dan haar benchmark, deze steeg namelijk met 0,3%. Het jaarrendement komt hiermee uit op 5,0%, dat is 2,4% minder dan het rendement van de benchmark. Medio juli kwam er een einde aan de, in onze ogen, exorbitante koersstijgingen van (Amerikaanse) technologie aandelen. Ondanks een sterke slotdag, daalde de zogenaamde Magnificent Seven uiteindelijk met 1,4% gemeten in euro. Onze onderweging pakte goed uit. Helaas hief de overweging in de grondstoffen- en energiesector het relatieve rendementsvoordeel op. Zwakkere economische groeivooruitzichten in de Verenigde Staten en aanhoudend matige cijfers uit China zorgden voor lagere grondstoffenprijzen. Beter dan verwachte inflatiecijfers in de Verenigde Staten en een minder oververhitte arbeidsmarkt, gaf de Federal Reserve het comfort om voor een renteverlaging in september te gaan. Obligaties waren in trek de afgelopen maand. Het aanvangsrendement op de Bund, een Duitse staatslening met een looptijd van tien jaar, daalde voor de tweede opeenvolgende maand van 2,50% naar 2,30%. Ultimo juli was de vermogensallocatie van het fonds als volgt: aandelen 40,3%, staatsobligaties 29,9%, bedrijfsobligaties 9,9%, alternatieve beleggingen 0,1%, grondstoffen 10,8% en liquiditeiten 9,1%.

Performance maand 0,0%
Performance 2024 5,0%
Referentie-index 2024 7,4%

OPTIMIX INCOME FUND

De koers van Optimix Income Fund steeg afgelopen maand met 0,8%. Daarmee presteerde het fonds minder goed dan haar samengestelde referentie-index die met 1,4% steeg. Het jaarrendement komt hiermee op 2,3% uit, dan is meer dan de 0,8% op de referentie-index. Diverse indicatoren duiden op een economische groeivertraging in de komende maanden. In zowel de dienstensector als de maakindustrie in de grootste economie van de wereld, de Verenigde Staten, wordt de komende zes maanden een zwakkere groei verwacht. Ook in de tweede economie van de wereld, China, wil het geld nog niet rollen. Grondstoffenprijzen daalden zodoende, hierdoor stonden de in het fonds aanwezige aandelen van mijnbouwers onder druk. De zwakkere groeivooruitzichten bood de Federal Reserve de speelruimte om voor een renteverlaging in september te gaan. Obligaties waren in trek bij beleggers, waardoor de kapitaalmarktrente daalde. Het aanvangsrendement op een Nederlandse staatsobligatie met een looptijd van tien jaar daalde van 2,83% naar 2,59%. De voorkeur voor kortere obligaties kostte afgelopen maand relatief rendement. Positieve absolute en relatieve bijdragen kwamen van vastgoedfonds Vonovia dat met 7% steeg en van de mijnbouwers die naar edelmetalen delven, Zo steeg gouddelver Barrick met 11% en platinadelver Impala met 2,7%.

Performance maand 0,8%
Performance 2024 2,3%
Referentie-index 2024 0,8%

OPTIMIX WERELD AANDELEN FONDS

De koers van Optimix Wereld Aandelen Fonds steeg met 1,5% gedurende de maand april. Hiermee presteerde het fonds een stuk beter dan haar referentie-indextracker, iShares Core MSCI World UCITS ETF, die in de vergelijkbare periode met -0,9% daalde.

In de maand juli vond een kentering plaats. Met name technologie aandelen hadden het zwaar te verduren. Tegen een achtergrond van uitbundig sentiment en hoge verwachtingen bij beleggers vielen verschillende winstrapportages en economische data niet in goede aarde. Het positieve aandelenmomentum raakte dientengevolge uitgeput en sloeg om in koersdalingen. De goudprijs en goudmijnbouwbedrijven lieten wel een mooi maandrendement zien, en lieten zo de correctie van de voorgaande periode achter zich. De olieprijs had het lastig terwijl spanningen in het Midden-Oosten toch verder opliepen. Kapitaalmarktrentes in de VS en Europa kregen lucht van de vertragende economie en sloten de maand lager.

Het fonds kon deze maand flink profiteren van de forse onderweging in technologieaandelen. Daarnaast droegen ook delvers van edelmetalen significant aan het relatieve resultaat bij. Tenslotte droegen de aandelenkeuzes in de gezondheidszorg ook mooi bij, aan het relatieve rendement. Gedurende de verslagmaand heeft het fonds geen wijzigingen in de posities aangebracht.

Performance maand 1,5%
Performance 2024 11,5%
Referentie-index 2024 14,6%

OPTIMIX EMERGING MARKETS FUND

De koers van Optimix Emerging Markets Fund daalde met 1,5% gedurende de verslagperiode. De referentie-indextracker, iShares MSCI Emerging Markets UCITS ETF daalde in de vergelijkbare periode met 1,8%. De afgelopen maand waren de aandelenbeurzen in de meeste opkomende markten in mineur. De daling was voornamelijk gedreven door de correctie van zwaargewichten in de technologie sector. Technologie-aandelen, die dit jaar zeer goed presteerden, werden en masse verkocht door beleggers, die daarmee de koerswinsten veilig wilden stellen. Er was geen directe aanleiding voor de correctie. Gemiddeld genomen waren de gerapporteerde kwartaalresultaten van technologiebedrijven wereldwijd in lijn der verwachting, maar beleggers kregen hoogtevrees uit angst dat in de waardering van technologie-aandelen reeds hoge verwachtingen hadden ingeprijsd. Het fonds profiteert relatief van deze correctie aangezien er minder technologie-aandelen zijn vertegenwoordigd. Het fonds profiteert ook van de goudmijnbedrijven in de portefeuille die stegen door de stijging van de goudprijs.

Performance maand -1,5%
Performance 2024 8,2%
Referentie-index 2024 8,6%

OPTIMIX EURORENTE FONDS

De koers van Optimix EuroRente Fonds steeg afgelopen maand met 0,8%. Daarmee presteerde het fonds minder goed dan haar samengestelde referentie-index, die met 1,2% steeg. Het jaarrendement komt hiermee op +0,5% uit, dat is meer dan de -0,6% op de referentie-index.

In de Verenigde Staten viel het meest recente inflatiecijfer met 3,0% mee, er was op 3,1% gerekend. Ook lijkt op de arbeidsmarkt de oververhitting af te nemen en de economie koelt wat af. In de eurozone is van dat laatste ook sprake, de samengestelde inkoopmanagersindices voor de twee grootste economieën van de eurozone, Duitsland en Frankrijk, duiden op economische groeivertraging in de komende maanden. De Olympische Spelen zullen de consumentenbestedingen in Frankrijk deze zomer wellicht wel een impuls geven. Echter, de inflatie nam in de eurozone weer toe in juli, gerekend werd op 2,5%, maar de geldontwaarding ten opzichte van een jaar eerder bedroeg 2,6%. Vooral de inflatie in de dienstensector is met 4% hardnekkig hoog, terwijl voedsel en energie minder bijdragen aan de prijsstijgingen. Voor de Federal Reserve staat de deur open om in september haar beleidsrente te verlagen, terwijl het meest recente eurozone inflatiecijfer de deur voor de ECB slechts op een kier zet. Obligaties waren hoe dan ook in trek afgelopen maand, waardoor de kapitaalmarktrente daalde. Het aanvangsrendement op een Nederlandse staatsobligatie met een looptijd van tien jaar daalde van 2,83% naar 2,59%. De voorkeur voor kortere obligaties kostte afgelopen maand relatief rendement, waardoor het fonds de referentie-index niet kon bijbenen. Positieve relatieve bijdragen kwamen van de inflatie gerelateerde leningen en achtergesteld bankpapier. De voorkeur voor een lage rentegevoeligheid blijft gehandhaafd, omdat wij rekening houden met een hogere kapitaalmarktrente op de langere termijn. Hardnekkige inflatie en hoge overheidsschulden vormen hiervoor de voedingsbodem.

Performance maand 0,8%
Performance 2024 0,5%
Referentie-index 2024 -0,6%

Naar Beleggingsfondsen overzicht