Beleggingsfondsen Oktober

OPTIMIX MIX FUND

De koers van Optimix Mix Fund daalde afgelopen maand met 1,8%. Het fonds deed het daarmee minder goed dan haar benchmark, die met 1,5% daalde. Het rendement over 2023 tot dusver bedraagt +2,4%, dat is 3,6% minder dan de benchmark. Aandelenmarkten daalden wereldwijd met 1,0% in september. Het besef dat de rente langere tijd op het huidige niveau blijft, daalde langzaam in op de financiële markten. Kleinere beursgenoteerde ondernemingen ondervinden hier meer hinder van. Het negatieve relatieve resultaat in de afgelopen maand komt hoofdzakelijk door het accent van het fonds op smallcaps. Kleinere ondernemingen in de duurzame hoek en in de chipsector beleefden een slechte maand. Zo daalde Sunnova, actief op de Amerikaanse zonnepanelen markt met 24% en daalde het Duivense Besi (actief in de halfgeleiderindustrie) met 12%. Een positieve bijdrage aan het relatieve rendement kwam van de voorkeur voor kortlopende obligaties. De in het fonds opgenomen Nederlandse staatslening die per juli 2024 aflost rendeerde +0,1%, terwijl een Duitse Bund -3,7% aan waarde verloor. Het aanvangsrendement op de Bund, een Duitse staatslening met een looptijd van tien jaar, steeg dientengevolge met van 2,47% naar 2,84%. Ultimo september was de vermogensallocatie van het fonds als volgt: aandelen 52,1%, staatsobligaties 28,2%, bedrijfsobligaties 11,5%, alternatieve beleggingen 0,1%, grondstoffen 7,3% en liquiditeiten 0,8%.

Performance maand -1,8%
Performance 2023 2,4%
Referentie-index 2023 6,0%

OPTIMIX INCOME FUND

De koers van Optimix Income Fund daalde afgelopen maand, inclusief het uitgekeerde dividend van € 0,30 per aandeel, met 0,6%. Daarmee presteerde het fonds beter dan haar samengestelde referentie-index die met 1,6% daalde. De belangrijkste reden voor het relatief goede resultaat over de afgelopen maand is de forse stijging van de rente die met name in het lange segment van de markt gevoeld werd. Zo steeg de tienjaars euro swap-rente met een kleine 40 basispunten naar 3,4% terwijl het tarief voor twee jaar met circa 20 basispunten steeg naar 3,8%. De belangrijkste reden voor de sterkere stijging in het lange segment is de realisatie dat de Westerse centrale banken hun referentietarieven niet snel zullen verlagen. Mede door de sterke stijging van de olieprijs in de afgelopen maanden zijn de inflatievooruitzichten daarvoor te onzeker. Het resultaat is dat de rentecurve langzaam maar zeker weer normaliseert naar een situatie waarbij het lange segment een hoger rendement biedt dan het korte segment. Het relatief goede resultaat van het fonds over afgelopen maand is grotendeels te danken aan de relatief korte looptijd van de portefeuille ten opzichte van de referentie-index. Daarnaast droeg ook het koersherstel van de Noorse kroon en de Duitse woningverhuurder Vonovia een steentje bij. Wij voorzien dat de hierboven beschreven ontwikkeling van stijgende rente, van met name het lange einde van de curve, nog zal aanhouden. Zodoende is aan het einde van de verslagmaand de positie in de Nederlandse staatsobligatie, die in 2040 aflost, verkocht.

Performance maand -0,7%
Performance 2023 -1,2%
Referentie-index 2023 1,3%

OPTIMIX WERELD AANDELEN FONDS

De koers van Optimix Wereld Aandelen Fonds steeg met 1,4% gedurende de maand september. Hiermee presteerde het fonds beduidend beter dan haar referentie-indextracker, iShares Core MSCI World UCITS ETF, die in de vergelijkbare periode met 1,0% daalde.

De belangrijkste bijdrage aan de relatieve performance deze maand kwam door onze blootstelling aan de energiesector. Als gevolg van de gestegen olieprijs was dit een van de weinige sectoren in de plus. Aan het einde van de maand hebben wij iets van onze overweging in deze sector afgeschaafd. De tweede bijdrage aan de relatieve performance kwam door onze onderweging in technologiesector en de ‘magnificent 7’. Deze maand zijn de zeven zwaargewichten in de wereldaandelenindex met 3,4% gedaald, gemeten in euro.

Het fonds heeft momenteel een exposure van circa 90%. In lijn met onze huisvisie hebben wij over de zomermaanden tactisch een stapje terug gedaan in aandelen uit ontwikkelde markten. Nu de zomercorrectie zich aan het ontvouwen is, hebben we kruit droog om te kunnen profiteren van beleggingskansen in aandelenmarkten.

Performance maand 1,4%
Performance 2023 15,1%
Referentie-index 2023 11,9%

OPTIMIX EMERGING MARKETS FUND

De koers van Optimix Emerging Markets Fund daalde met 1,1% gedurende de verslagperiode. De referentie-indextracker, iShares MSCI Emerging Markets UCITS ETF daalde in de vergelijkbare periode met 1,2%. De opkomende markten daalden mee met de wereldwijde aandelenbeurzen, die in de ban waren van de gestegen kapitaalmarktrente in Europa en de Verenigde Staten. In tegenstelling tot het westen, is inflatie in de meeste opkomende landen een minder grote zorg en hoeven de meeste lokale centrale banken een minder restrictief monetair beleid te voeren. Zo heerst er in China zelfs deflatie en heeft de Braziliaanse centrale bank haar beleidsrente dit jaar reeds tot 2 keer toe verlaagd. De hogere rente in de VS heeft ertoe geleid dat de Amerikaanse dollar dit jaar apprecieert ten opzichte van de meeste Aziatische valuta. Doorgaans presteren de opkomende markten minder goed in een beleggingsomgeving met een sterke dollar en staan grondstofprijzen dan onder druk. De afgelopen maand stegen olieprijzen echter naar nieuwe hoogtes, waardoor aandelen in de energiesector het relatief goed deden. Het fonds heeft een accent in energie-aandelen en profiteerde hiervan.

Performance maand -1,1%
Performance 2023 -1,5%
Referentie-index 2023 1,0%

OPTIMIX EURORENTE FONDS

De koers van Optimix EuroRente Fonds daalde afgelopen maand met 1,2%. Daarmee presteerde het fonds beter dan haar samengestelde referentie-index die met 2,4% daalde.

De relatief goede prestatie is te danken aan het feit dat de gemiddelde looptijd van de in de portefeuille opgenomen obligaties veel korter is dan die van de samengestelde benchmark. Zo steeg bijvoorbeeld het aanvangsrendement op de 10-jarige Nederlandse staatsobligatie met circa 40 basispunten naar 3,2% terwijl die voor de Nederlandse staatsobligatie met een looptijd van 2 jaar met ruim 25 basispunten steeg naar 3,3%. De combinatie van een minder snelle stijging van het aanvangsrendement en korte looptijd zorgt voor een kleinere koersdaling van obligaties met een korte looptijd dan die van obligaties met een langere looptijd. Omdat de inflatieverwachtingen mede door de olieprijsstijging van de afgelopen maanden minder rooskleurig worden, voorzien wij dat de hierboven beschreven ontwikkeling zich de komende maanden zal voortzetten. Aan het einde van de verslagmaand is daarom de positie in de Nederlandse staatsobligatie, die in 2040 aflost, verkocht.

Performance maand -1,2%
Performance 2023 -0,7%
Referentie-index 2023 -1,5%

Naar Beleggingsfondsen overzicht